ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου στο Δήμο Κέρκυρας, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Φλεβική Θρόμβωση: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε» με τη συνδιοργάνωση του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), με την ευγενική χορηγία της εταιρείας LEO Pharma Ελλάς.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κος Ανδρέας Σκούπουρας, Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Εθελοντισμού Δήμου Κέρκυρας. Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Κατερίνα Λάσκαρη, Συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, υπάλληλος του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού του Δήμου Κέρκυρας.

Τα θέματα της ημερίδας ανέπτυξαν οι κ.κ. Ευάγγελος Ντουβέλης, MD, PhD, Παθολόγος - Ογκολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Μιχάλης Περούλης, MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Οι δύο έγκριτοι ομιλητές παρουσίασαν το θέμα, τονίζοντας ότι η θρόμβωση είναι μια πολύ σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κλινική κατάσταση, για αυτό και είναι απαραίτητη η προφύλαξη του ασθενή από τις ανεπιθύμητες και επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου. Αναλύθηκαν ακόμη οι παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα και οι τρόποι διάγνωσης της φλεβικής θρόμβωσης, ενώ επισημάνθηκε η αύξηση της εμφάνισής της στους ογκολογικούς ασθενείς. «1 στους 5 ασθενείς με νεοπλασία θα εμφανίσει φλεβική θρόμβωση, με επακόλουθη αύξηση της πιθανότητας θανάτου κατά 2-6 φορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντουβέλης.

Παρουσιάστηκαν επίσης, όλα τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της Φλεβικής Θρόμβωσης, ενώ τονίστηκε πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη της νόσου, αλλά και η έγκαιρη προσφυγή στον ειδικό για την άμεση αντιμετώπισή της εφόσον αυτή εμφανιστεί. «Εκτός από τους ασθενείς με νεοπλασία, ιδιαίτερα προσεκτικά θα πρέπει να είναι ακόμα τα άτομα μεγάλης ηλικίας, όσοι έχουν υποστεί μεγάλες επεμβάσεις, οι ασθενείς σε κατάκλιση, οι παχύσαρκοι, όσοι πραγματοποιούν συχνά αεροπορικά ταξίδια, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς κ.α.» τόνισε ο κ. Περούλης.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση του κοινού με τους ομιλητές, με βασικό συμπέρασμα την αναγκαιότητα της προσθήκης πρακτικών πρόληψης στην καθημερινότητά μας, όπως η αποφυγή της ακινησίας και του καπνίσματος, ο υγιεινός τρόπος διατροφής και βέβαια ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, καθώς συχνά η φλεβική θρόμβωση δεν παρουσιάζει συμπτώματα και δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα.

Πρόσφατες Εκδηλώσεις