ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση στους δημότες της Καλλιθέας για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την Κολπική Μαρμαρυγή - Δωρεάν Εξετάσεις (μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης)

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην ενημερωτική ημερίδα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την Κολπική Μαρμαρυγή που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλλιθέας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, στο Β΄ ΚΑΠΗ του Δήμου.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Boehringer Ingelheim Ellas.

Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Ζαχαρούλα Κυριακάκη, Πνευμονολόγος του Δημοτικού Κέντρου Υγείας του Δήμου Καλλιθέας. Η κ. Κυριακάκη μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Καλλιθέας, κ. Δημητρίου Κάρναβου, Αντιπροέδρου Β΄ του ΕΔΔΥΠΠΥ καθώς και της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Άννας Γιαννακού-Πάσχου. Ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, καθώς και τους κ.κ. ομιλητές για την ενημέρωση που προσέφεραν στους δημότες.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του Δήμου Καλλιθέας, μέλους του Δικτύου μας, στο πρόγραμμα ενημέρωσης για την πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και της Κολπικής Μαρμαρυγής. Η προστασία της υγείας μας από τις σοβαρές αυτές παθήσεις, απαιτεί ευρεία ευαισθητοποίηση, έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένους πολίτες, στόχος που κατορθώνεται μέσω τέτοιων επιτυχημένων συνεργασιών».

Το ενημερωτικό σκέλος της εκδήλωσης ξεκίνησε με τον κ. Νίκο Τεντολούρη, Πρόεδρο της ΕΛΟΔΙ, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και Ειδικής Νοσολογίας & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Λαϊκό. Ο κ. Τεντολούρης, αναφέρθηκε στη μάστιγα του διαβήτη που πλέον είναι εμφανής και στη χώρα μας και στην ανάγκη τόσο της έγκαιρης πρόληψης όσο και της παρακολούθησης του ασθενή με στόχο τη σωστή ρύθμιση της αγωγής. Στη συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις της ΕΛΟΔΙ, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και της περίθαλψης των ατόμων με διαβήτη. Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ρόλο και τη σημασία των συλλόγων ασθενών και κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να απευθύνονται στους συλλόγους, αλλά και να γραφτούν σε αυτούς και να γίνουν ενεργά τους μέλη.

Τη σημασία των συλλόγων ασθενών τόνισε και η κ. Μαρία Τριανταφύλλου εκπρόσωπος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Η κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην εικόνα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα, η οποία εδώ και καιρό έχει απομακρυνθεί από τη μεσογειακή δίαιτα. Παρουσίασε ενδιαφέροντα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία για τη νόσο και αναφέρθηκε στα προβλήματα των διαβητικών στη χώρα μας. «Πολλαπλά δύσκολη είναι η καθημερινότητα των διαβητικών ασθενών», τόνισε η κ. Τριανταφύλλου. Σήμερα ακόμη περισσότερο, καθώς δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με την ίδια την πάθησή τους, αλλά και με σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την πρόσβαση στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ανέφερε η ομιλήτρια, στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε αναλυτικά το θέμα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Την ομιλία πραγματοποίησε η κ. Ουρανία Ζαχαροπούλου, Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθύντρια Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης Δήμου Αλίμου. Η κ. Ζαχαροπούλου ανέλυσε τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα και τους τρόπους διάγνωσης της νόσου, τονίζοντας την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Αύξηση η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Επεσήμανε δε, ότι η νόσος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με τη βοήθεια του ειδικού ιατρού για την αποφυγή επικίνδυνων για την υγεία επιπλοκών. Η κ. Ζαχαροπούλου αναφέρθηκε και στις καρδιαγγειακές επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης, και τόνισε τη σημασία της κατάλληλης αγωγής που θα πρέπει να λαμβάνουν οι διαβητικοί ασθενείς προκειμένου να προστατεύονται από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μένοντας παράλληλα ρυθμισμένοι ως προς τα επίπεδα σακχάρου.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αναπτύχθηκε το θέμα της κολπικής μαρμαρυγής, από τον καρδιολόγο κ. Σταύρο Λυρόπουλο, τ. Research Fellow Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μάαστριχτ Ολλανδίας. Ο κ. Λυρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι μια καρδιακή αρρυθμία που η εμφάνισή της αυξάνεται με την ηλικία. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι υπεύθυνη για έως και το 30% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα συνήθη συμπτώματά της είναι η αίσθηση ¨φτερουγίσματος¨, η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια κ.α., ωστόσο μπορεί να είναι και τελείως ασυμπτωματική. Απαραίτητη είναι η προσφυγή στον ειδικό ιατρό, τόνισε ο ομιλητής, για την έγκαιρη διάγνωσή της και την άμεση έναρξη θεραπείας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Λυρόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής. «Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κολπική μαρμαρυγή, αλλά τον ασθενή με κολπική μαρμαρυγή», τόνισε ο εισηγητής, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε τις κλασσικές και τις νεότερες μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου. Ο κ. Λυρόπουλος ανέπτυξε τις εξελίξεις στον τομέα της αντιπηκτικής αγωγής που δίνεται στους ασθενείς αυτούς, επισημαίνοντας το ρόλο της ιδιαιτερότητας του ασθενή στην επιλογή του κατάλληλου αντιπηκτικού.

Ακολούθησε συζήτηση, όπου απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού από τους ομιλητές σχετικά και με τις δύο παραπάνω παθήσεις. Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν για όσους παραβρέθηκαν δωρεάν εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη (μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).

Ως κεντρικό μήνυμα της ημερίδας αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της πρόληψης για την αποφυγή είτε των ίδιων των παθήσεων, είτε των πιθανών επιπλοκών τους. Επίσης, έγινε κατανοητό ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 όσο και η κολπική μαρμαρυγή, αντιμετωπίζονται πλέον με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Πρόσφατες Εκδηλώσεις