ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για τους δημότες πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ). Η εκδήλωση είχε θέμα «Οι συνέπειες στο δέρμα από τη μακρόχρονη έκθεση στον Ήλιο – Καρκινικές & Προκαρκινικές Βλάβες» και ήταν μια συνδιοργάνωση του Δήμου Αλίμου και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), με την ευγενική χορηγία της εταιρείας LEO Pharma Ελλάς.

Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η κ. Ουρανία Ζαχαροπούλου, Ειδική Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη και Διευθύντρια Κοινωνικής Αντίληψης Δήμου Αλίμου. Επίσης, παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Αλίμου, κ. Δημήτριος Δημάκης και η κ. Έφη Παπαδήμα, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΕΝΟΑ.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η κ. Χαριτωμένη Βαβούλη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Β΄, Α΄ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Η κ. Βαβούλη παρουσίασε τις συνέπειες της μακρόχρονης έκθεσης του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματικές βλάβες και κακοήθεις όγκους. Μεγαλύτερη είναι η επίπτωση σε ανοιχτόχρωμους πληθυσμούς, καθώς και σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια. Σημείωσε δε, ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο, η μεταβολή στις κλιματολογικές παραμέτρους και η μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος.

Στη συνέχεια, η κ. Βαβούλη, εστίασε στην Ακτινική Κεράτωση, την πιο συχνή προ-καρκινική δερματική νόσο, η οποία συνδέεται με την έκθεση στον ήλιο και εμφανίζεται στις περισσότερο εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, όπως πρόσωπο, κεφαλή, κορμός, στέρνο, χέρια και ώμοι. Επηρεάζει το 11-25% των ατόμων άνω των 40 ετών στο Βόρειο ημισφαίριο και το 40-50% των ατόμων άνω των 40 ετών στην Αυστραλία. Παρουσίασε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της ακτινικής κεράτωσης, αλλά και όλα τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπισή της. «Η ακτινική κεράτωση πρέπει να θεραπεύεται σε κάθε ασθενή», τόνισε η ομιλήτρια. Ο δερματολόγος μας είναι ο ειδικός για να μας συμβουλεύσει και να μας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, ενώ η σωστή ενημέρωση και η τακτική επίσκεψη στο γιατρό είναι το κλειδί για τον έγκαιρο εντοπισμό της ακτινικής κεράτωσης, αλλά και κάθε άλλης δερματικής βλάβης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που υπέβαλε το κοινό προς την ομιλήτρια, μέσω των οποίων δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές καθημερινής πρακτικής με σκοπό την πρόληψη, για την αναγνώριση των ύποπτων σημαδιών στο δέρμα μας, αλλά και για τους διάφορους τρόπους ηλιοπροστασίας.

Πρόσφατες Εκδηλώσεις